مقدمه
با افزایش جمعیت، نیاز بشریت به وسایل گرمایشی و سرمایشی بسیار افزایش یافته و این باعث شده تا به مقدار بیش از حد به طبیعت آسیب برسانند و این نیاز منجر به از بین بردن جنگلهای زیادی توسط بشریت شده که البته با توجه به کارایی پایین شومینههای چوبسوز و همچنین زحمت زیاد آن برای خردکردن هیزم و یکنواخت نبودن گرمای تولیدی حاصل از سوختن هیزم و غیره باعث شد تا دانشمندان به فکر ایدهای نو بیافتند که سوخت کاملتر و با آلایندگی بسیار کمتر داشته و تمام مشکلات را حل کرده و به طبیعت آسیب نرسانند، از اینرو بشریت به فکر بهینهسازی مصرف انرژی افتاد که بیشترین توجه معطوف به بخش ساختمان و مسکن بود و در ایران نیز با توجه به منابع وافر گاز، کارآفرینان به فکر تولید بخاریگازسوز افتاده و با توجه به تحریمهای گوناگون از جانب غرب و فقدان نیروگاههای برق هستهای همانند عربستان و اهمیت صرفهجویی در مصرف برق، لذا تولید بخاری گازسوز افزایش یافت .
منظور از بخاری هوشمند، پیلوت ODS تعبیه شده در آن میباشد که وسیلهای است که در محصولات گازسوز، بهخصوص بخاریهای گازی مورد استفاده قرار میگیرد، وظیفه این وسیله (ODS) کنترل اکسیژن محلی (فضایی) است که بخاری در آنجا نصب شده است. میزان اکسیژن محیط در شرایط عادی حدود 21 درصد میباشد که انسان برای تنفس به آن نیازمند است و اگر میزان اکسیژن به کمتر از 18 درصد و یا میزان CO2 به بیشتر از 2.5 درصد برسد، تنفس برای انسان مشکل میشود و ODS بخاری را بهطور خودکار خاموش میکند و دیگر روشن نمیشود مگر اینکه علت کاهش اکسیژن محیط برطرف شود و البته ODS یکبار مصرف نیست.
با توجه به مواردی همچون استراتژی توسعه صنعتی کشور بهعنوان محور اصلی توسعه اقتصادی پایدار، رتبه دوم ایران در ذخایر گاز با 29.61 تریلیون متر مکعب 16% از کل ذخایر جهانی گاز طبیعی، 70 میلیون نفر جمعیت کشور با نرخ رشد 2.5%، ضریب جایگزینی سالانه لوازم گازسوز مستعمل با انواع جدید آنها این نتیجهگیری حاصل میشود که در سطح ملی صنعت لوازم گازسوز کشورمان از پتانسیل زیادی جهت رشد و اعتلا برخوردار است لذا تصمیم بر آن شد که تولید بخاری گازسوز هوشمند از لحاظ اقتصادی ارزیابی شود.
2. مطالعات انجام شده
مطالعهای که در سال 2004 توسط وزارت انرژی و معادن آمریکا انجام شد و در زمینه تجربه ارتقاء کارایی بخاریهای گازسوز در پروژهای با عنوان استراتژی ارتقاء کارایی انرژی برای بخاریهای گازسوز شهری صورت گرفته و هدف اصلی ارتقاء کارایی بخاریهای گازسوز در ایالات بریتیش کلمبیا[3]ی آمریکا با محوریت کنترل و کاهش مصرف گاز و در نظر گرفتن تمهیدات ارائه شده توسط دولت و تلاشها و همکاریهای مورد نیاز بخش صنعت در راستای نصب بخاریها با تکنولوژیهای جدید و کارایی انرژی بالاتر بود. علاوه بر آنgas Terasen،Natural Resources Canada ، BCHydro در یک برنامه تأمین مالی در BC طی یک تلاش همه جانبه معادل 200 تا 300 دلار به مصرفکنندگان بخاری در جهت تعویض سیستم بخاری با یک دستگاه بخاری گازسوز با کارایی بالاتر کمک مالی کرده. نکته بسیار مهم در این پروژه آن است که در صورت ادامه یافتن این طرح در جهت تعویض بخاریها با کارایی پائینتر و ایجاد یک جهش بهسمت استفاده از بخاری با کارایی انرژی بالاتر موجب کاهش عمدهای در میزان مصرف گاز طبیعی و انتشار گازهای گلخانهای در BC میگردد. بررسیها حاکی از آنست که این استراتژی منجر به صرفهجویی 1000 تراژول در مصرف سالیانه گاز تا سال 2015 در این استان میگردد.
در مطالعه دیگری که توسط سازمان گاز آمریکا در سال 2009 صورت گرفته به این موضوع اشاره دارد که استفاده بیشتر از گاز طبیعی جهت گرمایش و سرمایش در ساختمانهای مسکونی آمریکا، بعد از افزایش قیمت انرژی و افزایش نگرانیهای مربوط به اثرات زیست محیطی علاقه مصرفکنندگان را به استفاده کاراتر از انرژی در ساختمانها سوق داد. این برنامه باعث کاهش 11 تریلیون BTU در سال 2007 گردید و در این برنامه به میزان 6/0 میلیون متر یک تن از انتشار دیاکسیدکربن کاسته شد. در این بررسی عنوان گردید که سیستمهای گرمایش و سرمایشی که با گاز طبیعی کار میکنند، بسیار کاراتر از الکتریسیته میباشد و عنوان شده که گاز طبیعی سه برابر کاراتر از الکتریسیته میباشد. همچنین در این بررسی ذکر شده که تا سال 2008 میزان مصرف گاز طبیعی توسط خانوارها در ساختمانهای مسکونی با توجه به افزایش تقاضا به مصرف گاز طبیعی بهجای سایر انواع حاملهای انرژِی، 32% نسبت به سال 1980 کاهش پیدا کرده است.
مطالعهای توسط علی وحیدیان، کامیاد،1383 در زمینه بخاری هوشمند و شیر کنترلهای ترموستاتیک قابل نصب بر روی انواع بخاریها انجام شده این مسأله ذکر گردیده است که با ارائه الگوریتمهای فازی جهت کنترل دمای یک اتاق میتوان بهمیزان بسیار زیادی ضمن بهینه نمودن مصرف سوخت احساس آرامش و رفاه بیشتری را در استفادهکنندگان از این قبیل وسایل اتخاذ نمود. همچنین در این مقاله سعی شده است برای کنترل بهتر سیستم دینامیک و غیرخطی دمای یک اتاق، بهکمک روشهای فازی مدلهایی تقریبی جهت کنترل سیستم ارائه گردد. در این بررسی به این موضوع اشاره شده است که در حال حاضر بخاریها و شومینههای گازسوز بخش عمدهای از نیازهای حرارتی از فضاهای بستهای از قبیل اتاقها و سالنها را برطرف میسازند. در خاتمه به این موضوع اشاره دارد که با خرید و نصب این دستگاهها بهدلیل استهلاک کمتر بخاری و شومینه و کاهش هزینه گاز مصرفی، سالیانه مبلغ زیادی را صرفهجویی نمود چنانکه با کمک نهادهای اقتصادی در تولید این قبیل تجهیزات سرمایهگذاری صورت بگیرد، میتوانیم علاوه بر عرضه این محصول با قیمت مطلوبتر به لحاظ فروش بالاتر، از ایجاد تلفات انرژی نیز بکاهیم اما متأسفانه در ایران هیچ برنامه اجرایی در زمینه تولید این نوع بخاریها صورت نگرفته است که یکی از دلایل اصلی آن هزینههای بالای تولید این سیستم میباشد.
مطالعه بعدی بوسیله عاطفه مشیریان، دی 1388 در جهت بهینهسازی مصرف گاز در مصارف خانگی ( با تأکید بر وسایل گرمایشی ) انجام پذیرفته، اظهار شده که با توجه به انتظار مصرف جهانی گاز در بین سالهای 2005 الی 2030 با میانگین رشد سالیانه 7/1 درصد افزایش در مصرف گاز بهعلاوه اینکه بررسیها و مطالعات انجام شده در این زمینه گویای این مطلب میباشد که میزان مصرف انرژی در ساختمانهای ایران در حدود 6/2 برابر استانداردهای بینالمللی میباشد. در ارزیابی اقتصادی تولید شیر کنترل ترموستاتیک و نتایج حاصل از آن که بهوسیله نرمافزار کامفار صورت گرفته گویای توجیهپذیری بالا و جذابیت طرح تولید شیر ترموستاتیک قابل نصب بر روی بخاریها بهعنوان یک طرح بهینهسازی مصرف انرژی در مصارف خانگی و مقرون بهصرفه بودن اجرای این پروژه در ایران میباشد و با اجرای این طرح دولت نهتنها میتواند از منافع اقتصادی ناشی از صادرات گاز صرفهجویی شده بهرهمند گردد بلکه میتواند از لحاظ سیاسی وجهه مناسبی در میان کشورهای صادرکننده گاز بهخود اختصاص دهد همچنین نتایج استخراج شده از نرمافزار کامفار گویای این مهم میباشد که در صورت پذیرش طرح بهعنوان پروژه مکانیزم توسعه پاک اجرای این طرح موجب جذب سرمایه قابلتوجه بدلیل کاهش میزان انتشار کربن خواهد بود که البته نقش دولت برای جذب پروژههای این چنین در ایران بسیار قابل توجه میباشد و بخش خصوصی بدون توجه به زیرساختهای مورد نیاز میتواند به تنهایی قدم به این بخش بگذارد.
با وزیدن اولین بادهای خنک پاییزی آنهایی که کمی سرماییتر از دیگران هستند به فکر آوردن بخاریهای قدیمی از انباری خانهها میافتند یا فکر خرید بخاری جدید که قشنگتر و پرقدرتتر از بخاری قدیمی خانه است به سرشان میزند. اگر بخاری گازی خانه سالم باشد، بهتر است برای صرفهجویی در هزینههای خانواده از همان استفاده کرد اما اگر به هر علتی خرید بخاری جدید برای خانه احساس میشود، بهتر است به غیر از توجه به ظاهر زیبای آن به نکات ایمنی و فنی بخاری جدید نیز توجه کنید. برای خرید بخاری گازی حتماً مشاهده علامت استاندارد کالا روی آن ضروری است، چون داشتن این علامت تا حدی خیال خریدار را از کیفیت محصول راحت میکند. برندهای معروف که خریداران طی سالهای متمادی به کیفیت آنها اعتماد کردهاند نیز میتوانند گزینههای خوبی برای انتخاب باشند، هرچند برندهای غیرمعروفی که به تازگی به بازار آمدهاند، لزوماً بیکیفیت نیستند.
اما صرفنظر از این دو مولفه باید به نکات دیگری نیز توجه کرد. یکی از این نکات رده انرژی بخاری و بازده خالص تولید گرمای آن است. رده انرژی بخاری با یک برچسب روی آن مشخص میشود. روی این برچسب رده انرژی را با حروف انگلیسی نشان میدهند که هرچه این رده به ابتدای الفبای انگلیسی نزدیکتر باشد، بازده خالص بخاری بیشتر و هرچه به حروف آخر الفبا نزدیک باشد، بازده خالص آن کمتر است. البته ردههایA و B به ندرت درمیان محصولات ایرانی یافت میشوند. برای همین بهتر است بخاریهایی با رده انرژی E، D و C تهیه کنید. نکته مهم دیگر انتخاب بخاری متناسب با متراژ خانه است به طوری که خرید بخاریهای بزرگ برای فضاهای کوچک و خرید بخاریهای کوچک برای فضاهای بزرگ بدترین انتخاب است.
در این میان برخی کارشناسان توصیه میکنند که بخاریهای دیواری دودکشدار برای محیطهای کوچکتر از ۵۰ متر، بخاریهای بدون دودکش برای محیطهای کوچکتر از ۵۰ متر اما نیمهبسته، بخاریهای ۸ تا ۱۲ هزار برای فضاهای بین ۵۰ تا ۷۰ متر و بخاریهای ۱۲ هزار و بالاتر برای محیطهای بالاتر از ۷۰ متر مناسب هستند. به یاد داشته باشید که بخاری گازی باید طوری طراحی شده باشد که شیشه جلوی آن اجازه دیدن شعله آن بهطور کامل را بدهد و نقش و نگارهای روی آن یا اندازهاش مانع مشاهده شعله نشود. رنگ شعله بخاری بسیار بااهمیت است و یک بخاری خوب و سالم حتماً با رنگ آبی میسوزد پس اگر رنگ شعله زرد یا قرمزرنگ بود، بدانید که یک اشکال فنی در میان است و باید دست به کار تعمیر بخاری شد. یادتان باشد دودکش بخاری گازی باید همیشه داغ باشد چون این داغی نشانه سالم کار کردن آن است پس اگر دودکش بخاری شما سرد بود، بدانید گازهای سمی حاصل از سوختن گاز شهری به جای خروج از دودکش، وارد خانهتان میشود.
مطالعه تجربی دیگری توسط عزیزیان، فاطمه، 1382 انجام شده در زمینه ارزیابی منافع اقتصادی و اجتماعی سیاستهای جایگزینی گاز طبیعی بهجای فرآوردههای نفتی میباشد و در پژوهش صورت گرفته، هدف اصلی پژوهش، محاسبه هزینه- منفعت حاصل از جایگزینی گاز طبییعی بهجای فرآوردههای نفتی بهمنظور سرعت بخشیدن و حمایت از اجرای سیاستهای جایگزین در جهت نیل به صرفههای اقتصادی و اجتماعی مربوطه میباشد و باتوجه به اینکه کشورمان دومین جایگاه ذخایر گازی را در جهان داراست جهت دستیابی به ارزیابی جامعی از نتایج اجرای سیاست جایگزینی گاز طبیعی بهجای فرآوردههای نفتی، ترکیب نتایج بررسیهای اقتصادی و اجتماعی این ارزیابی در مجموع سهمی معادل 70% از منافع جایگزینی گاز طبیعی بهجای فرآوردههای نفتی در کشور حاصل از اثرات اقتصادی و 30% مابقی حاصل از منافع اجتماعی جایگزینی است. جایگزینی گاز طبییعی بهجای فرآوردههای نفتی تنها در بخشهای حملونقل و خانگی و تجاری منجر به تحقق بیش از 76% از منافع مورد اشاره (معادل 58267 میلیارد ریال) شده است.
ابراهیمی، 1383 در مطالعهای تجربه اشتغالزایی صنایع کوچک در تعدادی از کشورهای منتخب را مورد بررسی قرار داده و بهنظر میرسد که با توجه به نتایج موفقیتآمیز و تایید شده اشتغالزایی صنایع کوچک چه در بعد تئوری و چه در بعد عملی باید راهبرد اساسی را در «تقویت و توسعه صنایع کوچک» و «گسترش و رشد کمی» واحدهای صنعتی جستجو کرد .بههمین منظور در این مطالعه تلاش شده با مطالعه و بررسی تحولات روند نرخ رشد اشتغال در بخش صنایع کارخانه کشور برای دوره زمانی (78 ـ 1358 ) تغییرات نرخ رشد اشتغال برای هر یک از فعالیتهای صنعتی بر اساس جداول ISIC محور ارزیابی قرار گرفته و در ادامه بهکمک نرمافزار Eviews3 و تکنیکهای اقتصادسنجی و مدل طراحی شده به تخمین تابع تقاضای نیرویکار برای فعالیتهای صنعتی دست زده تا بدینوسیله به شناخت دقیقتر از ظرفیتها و توان اشتغالزایی بخش صنعت دست پیدا کرد و نتایج حاصل نتایج نشان میدهد که میزان سرمایه برای ایجاد یک فرصت شغلی در گروه صنایع کارخانهای کشور همواره بالا بوده است از طرف دیگر صنایع کوچک بهعلت سرمایهبری کمتر، برگشت سریعتر سرمایه، خوداتکایی و بهکارگیری تکنولوژی سادهتر و نقشی که در کارآفرینی دارند سهم بیشتری از فرصتهای شغلی مولد را ایجاد کردهاند.
3. بخاری هوشمند
بخاری گازی هوشمند بر اساس پروانه اخذ شده توسط مجری طرح دارای کد ISIC : 29301411 میباشد. این محصول قابلاستفاده در منازل و اماکن مسکونی میباشد. قدرت حرارتی آن 000/10 کیلوکالری معادل 000/30 بیتییو در ساعت میباشد. محصول فوق با گاز طبیعی (شهری ) ایجاد حرارت مینماید. مصرف گاز 9/0 مترمکعب در ساعت در فشار 180 میلیمتر ستون آب از مشخصات بارز آن میباشد. با توجه به نقشی که این محصول در زندگی روزمره افراد دارد و با توجه به اینکه استفاده از گاز راحتتر و مطمئنتر و نیز کم هزینهتر میباشد و با سفارشاتی که در مورد کاهش آلودگی هوا میشود، این محصول بهترین وسیله جهت گرم نمودن منازل و واحدهای مسکونی میباشد. محصول فوق در جهت گرم نمودن با استفاده از گاز شهری میباشد و همچنین این محصول مجهز به پیلوت هوشمند ODS است و آن وسیلهای است که در محصولات گازسوز مورد استفاده قرار میگیرد، وظیفه آن کنترل اکسیژن محلی (فضایی) است که بخاری در آنجا نصب شده است. میزان اکسیژن محیط در شرایط عادی حدود 21 درصد میباشد که انسان برای تنفس به آن نیازمند است و اگر میزان اکسیژن به کمتر از 18 درصد و یا میزان CO2 به بیشتر از 2.5 درصد برسد، تنفس برای انسان مشکل میشود و باعث مسمومیت میشود و ODS طوری تهیه و ساخته شده که وقتی میزان اکسیژن محل نصب بخاری بخواهد از 18.5 درصد کاهش یابد ODS بخاری را بهطور خودکار خاموش میکند و دیگر روشن نمیشود مگر اینکه علت کاهش اکسیژن محیط برطرف شده و مجددا بخاری روشن گردد. یعنی ODS یک بار مصرف نیست.
3-1. مطالعات فنی
طراحی و احداث صنایع نیازمند شناخت مبانی تئوری و برخورداری از دیدگاههای تجربی و عملی متناسب با شرایط اقتصادی و فرهنگی حاکم و دانش فنی موجود جامعه به منظور نیل به اهداف تولید میباشد .
بررسی امکان احداث واحد از حیث نحوه تأمین مواد اولیه، تعیین میزان سرمایهگذاری، تطابق تکنولوژی صنعت مورد نظر با میزان تخصصها و مهارتهای بالقوه و بالفعل موجود در کشور و ... مطالعات هماهنگ و چند جانبه اقتصادی، فنی، اقلیمی و جغرافیایی را ایجاب میکند.
مطالعات فنی ایجاد صنایع، مجموعهای از تحقیقات در خصوص ماهیت مواد، محصولات، شناخت فرآیندهای مختلف تولید و تکنولوژیهای موجود و بررسی سیستمها، تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز میباشد. این بررسیها در راستای نیل به اهداف جهانی تولید صورت میگیرد. که سعی شده علاوه بر تشریح فرآیند تولید، میزان مواد اولیه مورد نیاز، تعداد دستگاههای موجود در خط تولید شرح داده شود. در ادامه نیروی انسانی مورد نیاز، مساحت بخشهای مختلف و جانمایی ساختمانهای تولیدی، اداری، رفاهی، بهداشتی و خدمات و زمانبندی طرح بر اساس مهندسی اقتصاد بیان شده است.
مقدمه
با افزایش جمعیت، نیاز بشریت به وسایل گرمایشی و سرمایشی بسیار افزایش یافته و این باعث شده تا به مقدار بیش از حد به طبیعت آسیب برسانند و این نیاز منجر به از بین بردن جنگلهای زیادی توسط بشریت شده که البته با توجه به کارایی پایین شومینههای چوبسوز و همچنین زحمت زیاد آن برای خردکردن هیزم و یکنواخت نبودن گرمای تولیدی حاصل از سوختن هیزم و غیره باعث شد تا دانشمندان به فکر ایدهای نو بیافتند که سوخت کاملتر و با آلایندگی بسیار کمتر داشته و تمام مشکلات را حل کرده و به طبیعت آسیب نرسانند، از اینرو بشریت به فکر بهینهسازی مصرف انرژی افتاد که بیشترین توجه معطوف به بخش ساختمان و مسکن بود و در ایران نیز با توجه به منابع وافر گاز، کارآفرینان به فکر تولید بخاریگازسوز افتاده و با توجه به تحریمهای گوناگون از جانب غرب و فقدان نیروگاههای برق هستهای همانند عربستان و اهمیت صرفهجویی در مصرف برق، لذا تولید بخاری گازسوز افزایش یافت .
منظور از بخاری هوشمند، پیلوت ODS تعبیه شده در آن میباشد که وسیلهای است که در محصولات گازسوز، بهخصوص بخاریهای گازی مورد استفاده قرار میگیرد، وظیفه این وسیله (ODS) کنترل اکسیژن محلی (فضایی) است که بخاری در آنجا نصب شده است. میزان اکسیژن محیط در شرایط عادی حدود 21 درصد میباشد که انسان برای تنفس به آن نیازمند است و اگر میزان اکسیژن به کمتر از 18 درصد و یا میزان CO2 به بیشتر از 2.5 درصد برسد، تنفس برای انسان مشکل میشود و ODS بخاری را بهطور خودکار خاموش میکند و دیگر روشن نمیشود مگر اینکه علت کاهش اکسیژن محیط برطرف شود و البته ODS یکبار مصرف نیست.
با توجه به مواردی همچون استراتژی توسعه صنعتی کشور بهعنوان محور اصلی توسعه اقتصادی پایدار، رتبه دوم ایران در ذخایر گاز با 29.61 تریلیون متر مکعب 16% از کل ذخایر جهانی گاز طبیعی، 70 میلیون نفر جمعیت کشور با نرخ رشد 2.5%، ضریب جایگزینی سالانه لوازم گازسوز مستعمل با انواع جدید آنها این نتیجهگیری حاصل میشود که در سطح ملی صنعت لوازم گازسوز کشورمان از پتانسیل زیادی جهت رشد و اعتلا برخوردار است لذا تصمیم بر آن شد که تولید بخاری گازسوز هوشمند از لحاظ اقتصادی ارزیابی شود.
2. مطالعات انجام شده
مطالعهای که در سال 2004 توسط وزارت انرژی و معادن آمریکا انجام شد و در زمینه تجربه ارتقاء کارایی بخاریهای گازسوز در پروژهای با عنوان استراتژی ارتقاء کارایی انرژی برای بخاریهای گازسوز شهری صورت گرفته و هدف اصلی ارتقاء کارایی بخاریهای گازسوز در ایالات بریتیش کلمبیا[3]ی آمریکا با محوریت کنترل و کاهش مصرف گاز و در نظر گرفتن تمهیدات ارائه شده توسط دولت و تلاشها و همکاریهای مورد نیاز بخش صنعت در راستای نصب بخاریها با تکنولوژیهای جدید و کارایی انرژی بالاتر بود. علاوه بر آنgas Terasen،Natural Resources Canada ، BCHydro در یک برنامه تأمین مالی در BC طی یک تلاش همه جانبه معادل 200 تا 300 دلار به مصرفکنندگان بخاری در جهت تعویض سیستم بخاری با یک دستگاه بخاری گازسوز با کارایی بالاتر کمک مالی کرده. نکته بسیار مهم در این پروژه آن است که در صورت ادامه یافتن این طرح در جهت تعویض بخاریها با کارایی پائینتر و ایجاد یک جهش بهسمت استفاده از بخاری با کارایی انرژی بالاتر موجب کاهش عمدهای در میزان مصرف گاز طبیعی و انتشار گازهای گلخانهای در BC میگردد. بررسیها حاکی از آنست که این استراتژی منجر به صرفهجویی 1000 تراژول در مصرف سالیانه گاز تا سال 2015 در این استان میگردد.
در مطالعه دیگری که توسط سازمان گاز آمریکا در سال 2009 صورت گرفته به این موضوع اشاره دارد که استفاده بیشتر از گاز طبیعی جهت گرمایش و سرمایش در ساختمانهای مسکونی آمریکا، بعد از افزایش قیمت انرژی و افزایش نگرانیهای مربوط به اثرات زیست محیطی علاقه مصرفکنندگان را به استفاده کاراتر از انرژی در ساختمانها سوق داد. این برنامه باعث کاهش 11 تریلیون BTU در سال 2007 گردید و در این برنامه به میزان 6/0 میلیون متر یک تن از انتشار دیاکسیدکربن کاسته شد. در این بررسی عنوان گردید که سیستمهای گرمایش و سرمایشی که با گاز طبیعی کار میکنند، بسیار کاراتر از الکتریسیته میباشد و عنوان شده که گاز طبیعی سه برابر کاراتر از الکتریسیته میباشد. همچنین در این بررسی ذکر شده که تا سال 2008 میزان مصرف گاز طبیعی توسط خانوارها در ساختمانهای مسکونی با توجه به افزایش تقاضا به مصرف گاز طبیعی بهجای سایر انواع حاملهای انرژِی، 32% نسبت به سال 1980 کاهش پیدا کرده است.
مطالعهای توسط علی وحیدیان، کامیاد،1383 در زمینه بخاری هوشمند و شیر کنترلهای ترموستاتیک قابل نصب بر روی انواع بخاریها انجام شده این مسأله ذکر گردیده است که با ارائه الگوریتمهای فازی جهت کنترل دمای یک اتاق میتوان بهمیزان بسیار زیادی ضمن بهینه نمودن مصرف سوخت احساس آرامش و رفاه بیشتری را در استفادهکنندگان از این قبیل وسایل اتخاذ نمود. همچنین در این مقاله سعی شده است برای کنترل بهتر سیستم دینامیک و غیرخطی دمای یک اتاق، بهکمک روشهای فازی مدلهایی تقریبی جهت کنترل سیستم ارائه گردد. در این بررسی به این موضوع اشاره شده است که در حال حاضر بخاریها و شومینههای گازسوز بخش عمدهای از نیازهای حرارتی از فضاهای بستهای از قبیل اتاقها و سالنها را برطرف میسازند. در خاتمه به این موضوع اشاره دارد که با خرید و نصب این دستگاهها بهدلیل استهلاک کمتر بخاری و شومینه و کاهش هزینه گاز مصرفی، سالیانه مبلغ زیادی را صرفهجویی نمود چنانکه با کمک نهادهای اقتصادی در تولید این قبیل تجهیزات سرمایهگذاری صورت بگیرد، میتوانیم علاوه بر عرضه این محصول با قیمت مطلوبتر به لحاظ فروش بالاتر، از ایجاد تلفات انرژی نیز بکاهیم اما متأسفانه در ایران هیچ برنامه اجرایی در زمینه تولید این نوع بخاریها صورت نگرفته است که یکی از دلایل اصلی آن هزینههای بالای تولید این سیستم میباشد.
مطالعه بعدی بوسیله عاطفه مشیریان، دی 1388 در جهت بهینهسازی مصرف گاز در مصارف خانگی ( با تأکید بر وسایل گرمایشی ) انجام پذیرفته، اظهار شده که با توجه به انتظار مصرف جهانی گاز در بین سالهای 2005 الی 2030 با میانگین رشد سالیانه 7/1 درصد افزایش در مصرف گاز بهعلاوه اینکه بررسیها و مطالعات انجام شده در این زمینه گویای این مطلب میباشد که میزان مصرف انرژی در ساختمانهای ایران در حدود 6/2 برابر استانداردهای بینالمللی میباشد. در ارزیابی اقتصادی تولید شیر کنترل ترموستاتیک و نتایج حاصل از آن که بهوسیله نرمافزار کامفار صورت گرفته گویای توجیهپذیری بالا و جذابیت طرح تولید شیر ترموستاتیک قابل نصب بر روی بخاریها بهعنوان یک طرح بهینهسازی مصرف انرژی در مصارف خانگی و مقرون بهصرفه بودن اجرای این پروژه در ایران میباشد و با اجرای این طرح دولت نهتنها میتواند از منافع اقتصادی ناشی از صادرات گاز صرفهجویی شده بهرهمند گردد بلکه میتواند از لحاظ سیاسی وجهه مناسبی در میان کشورهای صادرکننده گاز بهخود اختصاص دهد همچنین نتایج استخراج شده از نرمافزار کامفار گویای این مهم میباشد که در صورت پذیرش طرح بهعنوان پروژه مکانیزم توسعه پاک اجرای این طرح موجب جذب سرمایه قابلتوجه بدلیل کاهش میزان انتشار کربن خواهد بود که البته نقش دولت برای جذب پروژههای این چنین در ایران بسیار قابل توجه میباشد و بخش خصوصی بدون توجه به زیرساختهای مورد نیاز میتواند به تنهایی قدم به این بخش بگذارد.
با وزیدن اولین بادهای خنک پاییزی آنهایی که کمی سرماییتر از دیگران هستند به فکر آوردن بخاریهای قدیمی از انباری خانهها میافتند یا فکر خرید بخاری جدید که قشنگتر و پرقدرتتر از بخاری قدیمی خانه است به سرشان میزند. اگر بخاری گازی خانه سالم باشد، بهتر است برای صرفهجویی در هزینههای خانواده از همان استفاده کرد اما اگر به هر علتی خرید بخاری جدید برای خانه احساس میشود، بهتر است به غیر از توجه به ظاهر زیبای آن به نکات ایمنی و فنی بخاری جدید نیز توجه کنید. برای خرید بخاری گازی حتماً مشاهده علامت استاندارد کالا روی آن ضروری است، چون داشتن این علامت تا حدی خیال خریدار را از کیفیت محصول راحت میکند. برندهای معروف که خریداران طی سالهای متمادی به کیفیت آنها اعتماد کردهاند نیز میتوانند گزینههای خوبی برای انتخاب باشند، هرچند برندهای غیرمعروفی که به تازگی به بازار آمدهاند، لزوماً بیکیفیت نیستند.
اما صرفنظر از این دو مولفه باید به نکات دیگری نیز توجه کرد. یکی از این نکات رده انرژی بخاری و بازده خالص تولید گرمای آن است. رده انرژی بخاری با یک برچسب روی آن مشخص میشود. روی این برچسب رده انرژی را با حروف انگلیسی نشان میدهند که هرچه این رده به ابتدای الفبای انگلیسی نزدیکتر باشد، بازده خالص بخاری بیشتر و هرچه به حروف آخر الفبا نزدیک باشد، بازده خالص آن کمتر است. البته ردههایA و B به ندرت درمیان محصولات ایرانی یافت میشوند. برای همین بهتر است بخاریهایی با رده انرژی E، D و C تهیه کنید. نکته مهم دیگر انتخاب بخاری متناسب با متراژ خانه است به طوری که خرید بخاریهای بزرگ برای فضاهای کوچک و خرید بخاریهای کوچک برای فضاهای بزرگ بدترین انتخاب است.
در این میان برخی کارشناسان توصیه میکنند که بخاریهای دیواری دودکشدار برای محیطهای کوچکتر از ۵۰ متر، بخاریهای بدون دودکش برای محیطهای کوچکتر از ۵۰ متر اما نیمهبسته، بخاریهای ۸ تا ۱۲ هزار برای فضاهای بین ۵۰ تا ۷۰ متر و بخاریهای ۱۲ هزار و بالاتر برای محیطهای بالاتر از ۷۰ متر مناسب هستند. به یاد داشته باشید که بخاری گازی باید طوری طراحی شده باشد که شیشه جلوی آن اجازه دیدن شعله آن بهطور کامل را بدهد و نقش و نگارهای روی آن یا اندازهاش مانع مشاهده شعله نشود. رنگ شعله بخاری بسیار بااهمیت است و یک بخاری خوب و سالم حتماً با رنگ آبی میسوزد پس اگر رنگ شعله زرد یا قرمزرنگ بود، بدانید که یک اشکال فنی در میان است و باید دست به کار تعمیر بخاری شد. یادتان باشد دودکش بخاری گازی باید همیشه داغ باشد چون این داغی نشانه سالم کار کردن آن است پس اگر دودکش بخاری شما سرد بود، بدانید گازهای سمی حاصل از سوختن گاز شهری به جای خروج از دودکش، وارد خانهتان میشود.
مطالعه تجربی دیگری توسط عزیزیان، فاطمه، 1382 انجام شده در زمینه ارزیابی منافع اقتصادی و اجتماعی سیاستهای جایگزینی گاز طبیعی بهجای فرآوردههای نفتی میباشد و در پژوهش صورت گرفته، هدف اصلی پژوهش، محاسبه هزینه- منفعت حاصل از جایگزینی گاز طبییعی بهجای فرآوردههای نفتی بهمنظور سرعت بخشیدن و حمایت از اجرای سیاستهای جایگزین در جهت نیل به صرفههای اقتصادی و اجتماعی مربوطه میباشد و باتوجه به اینکه کشورمان دومین جایگاه ذخایر گازی را در جهان داراست جهت دستیابی به ارزیابی جامعی از نتایج اجرای سیاست جایگزینی گاز طبیعی بهجای فرآوردههای نفتی، ترکیب نتایج بررسیهای اقتصادی و اجتماعی این ارزیابی در مجموع سهمی معادل 70% از منافع جایگزینی گاز طبیعی بهجای فرآوردههای نفتی در کشور حاصل از اثرات اقتصادی و 30% مابقی حاصل از منافع اجتماعی جایگزینی است. جایگزینی گاز طبییعی بهجای فرآوردههای نفتی تنها در بخشهای حملونقل و خانگی و تجاری منجر به تحقق بیش از 76% از منافع مورد اشاره (معادل 58267 میلیارد ریال) شده است.
ابراهیمی، 1383 در مطالعهای تجربه اشتغالزایی صنایع کوچک در تعدادی از کشورهای منتخب را مورد بررسی قرار داده و بهنظر میرسد که با توجه به نتایج موفقیتآمیز و تایید شده اشتغالزایی صنایع کوچک چه در بعد تئوری و چه در بعد عملی باید راهبرد اساسی را در «تقویت و توسعه صنایع کوچک» و «گسترش و رشد کمی» واحدهای صنعتی جستجو کرد .بههمین منظور در این مطالعه تلاش شده با مطالعه و بررسی تحولات روند نرخ رشد اشتغال در بخش صنایع کارخانه کشور برای دوره زمانی (78 ـ 1358 ) تغییرات نرخ رشد اشتغال برای هر یک از فعالیتهای صنعتی بر اساس جداول ISIC محور ارزیابی قرار گرفته و در ادامه بهکمک نرمافزار Eviews3 و تکنیکهای اقتصادسنجی و مدل طراحی شده به تخمین تابع تقاضای نیرویکار برای فعالیتهای صنعتی دست زده تا بدینوسیله به شناخت دقیقتر از ظرفیتها و توان اشتغالزایی بخش صنعت دست پیدا کرد و نتایج حاصل نتایج نشان میدهد که میزان سرمایه برای ایجاد یک فرصت شغلی در گروه صنایع کارخانهای کشور همواره بالا بوده است از طرف دیگر صنایع کوچک بهعلت سرمایهبری کمتر، برگشت سریعتر سرمایه، خوداتکایی و بهکارگیری تکنولوژی سادهتر و نقشی که در کارآفرینی دارند سهم بیشتری از فرصتهای شغلی مولد را ایجاد کردهاند.
3. بخاری هوشمند
بخاری گازی هوشمند بر اساس پروانه اخذ شده توسط مجری طرح دارای کد ISIC : 29301411 میباشد. این محصول قابلاستفاده در منازل و اماکن مسکونی میباشد. قدرت حرارتی آن 000/10 کیلوکالری معادل 000/30 بیتییو در ساعت میباشد. محصول فوق با گاز طبیعی (شهری ) ایجاد حرارت مینماید. مصرف گاز 9/0 مترمکعب در ساعت در فشار 180 میلیمتر ستون آب از مشخصات بارز آن میباشد. با توجه به نقشی که این محصول در زندگی روزمره افراد دارد و با توجه به اینکه استفاده از گاز راحتتر و مطمئنتر و نیز کم هزینهتر میباشد و با سفارشاتی که در مورد کاهش آلودگی هوا میشود، این محصول بهترین وسیله جهت گرم نمودن منازل و واحدهای مسکونی میباشد. محصول فوق در جهت گرم نمودن با استفاده از گاز شهری میباشد و همچنین این محصول مجهز به پیلوت هوشمند ODS است و آن وسیلهای است که در محصولات گازسوز مورد استفاده قرار میگیرد، وظیفه آن کنترل اکسیژن محلی (فضایی) است که بخاری در آنجا نصب شده است. میزان اکسیژن محیط در شرایط عادی حدود 21 درصد میباشد که انسان برای تنفس به آن نیازمند است و اگر میزان اکسیژن به کمتر از 18 درصد و یا میزان CO2 به بیشتر از 2.5 درصد برسد، تنفس برای انسان مشکل میشود و باعث مسمومیت میشود و ODS طوری تهیه و ساخته شده که وقتی میزان اکسیژن محل نصب بخاری بخواهد از 18.5 درصد کاهش یابد ODS بخاری را بهطور خودکار خاموش میکند و دیگر روشن نمیشود مگر اینکه علت کاهش اکسیژن محیط برطرف شده و مجددا بخاری روشن گردد. یعنی ODS یک بار مصرف نیست.
3-1. مطالعات فنی
طراحی و احداث صنایع نیازمند شناخت مبانی تئوری و برخورداری از دیدگاههای تجربی و عملی متناسب با شرایط اقتصادی و فرهنگی حاکم و دانش فنی موجود جامعه به منظور نیل به اهداف تولید میباشد .
بررسی امکان احداث واحد از حیث نحوه تأمین مواد اولیه، تعیین میزان سرمایهگذاری، تطابق تکنولوژی صنعت مورد نظر با میزان تخصصها و مهارتهای بالقوه و بالفعل موجود در کشور و ... مطالعات هماهنگ و چند جانبه اقتصادی، فنی، اقلیمی و جغرافیایی را ایجاب میکند.
مطالعات فنی ایجاد صنایع، مجموعهای از تحقیقات در خصوص ماهیت مواد، محصولات، شناخت فرآیندهای مختلف تولید و تکنولوژیهای موجود و بررسی سیستمها، تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز میباشد. این بررسیها در راستای نیل به اهداف جهانی تولید صورت میگیرد. که سعی شده علاوه بر تشریح فرآیند تولید، میزان مواد اولیه مورد نیاز، تعداد دستگاههای موجود در خط تولید شرح داده شود. در ادامه نیروی انسانی مورد نیاز، مساحت بخشهای مختلف و جانمایی ساختمانهای تولیدی، اداری، رفاهی، بهداشتی و خدمات و زمانبندی طرح بر اساس مهندسی اقتصاد بیان شده است.